Tekening op schaal door Jan van Wees.

Tekening op schaal door Jan van Wees.

De molen als monument

Op 10 april 1973 heeft Korenmolen Windlust de monumentenstatus gekregen en is dus een beschermd object. Op de site van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed staat het monument onder nummer 30780 geregistreerd.

Rijksmonumenten zijn van nationale betekenis. Bijna alle rijksbeschermde monumenten zijn in particulier bezit. Een monument dat is ingeschreven in het register heeft de beschermde status vanaf de datum van inschrijving. Door contact met dit erfgoed krijgen de huidige generaties een beeld hoe mensen vroeger geleefd moet hebben. Cultureel erfgoed is van belang voor de identiteit van een samenleving.

Bouwtype van de molen
De molen ‘Windlust’ is een stellingmolen: de molen heeft een stelling of omloop die hier op de hoogte van de eerste zolder (ongeveer 3 meter) ligt. De wieken draaien vlak over die stelling. De molen is dus géén grondzeiler, want bij een grondzeiler draaien de wieken vlak boven de grond; je kunt dan vanaf de grond in de wieken klimmen. De meeste poldermolens zijn grondzeilers. Verder is de vorm van de molenromp van de ‘Windlust’ een achtkant die met riet gedekt is. Wat ook nog van het type van de molen gezegd kan worden is, dat het een bovenkruier is. Dat wil zeggen dat alleen het bovenste gedeelte van de molen (de kap) kan draaien. Het draaien van de kap heet kruien en dat doet men om de wieken in de richting van de wind te zetten.

Lees verder…